Een CMS is een systeem om je website te beheren. CMS betekent letterlijk ‘Content Management System’. Dit is een systeem met een controlepaneel waar je de website kan beheren en aanpassen naar wens. Zelf voor iemand zonder kennis van HTML, CSS of andere codetalen moet dit mogelijk zijn.

 

WANNEER EEN CMS?

Een content management systeem wordt vaak gebruikt bij websites wanneer de inhoud regelmatig geactualiseerd moet worden, denk hier bijvoorbeeld aan websites die online een kalender bijhouden en verschillende evenementen up-to-date moeten houden. Zo kan de eigenaar van de website de evenementen makkelijk zelf aanpassen en is er geen tussenkomst van de webdesigner nodig.

 

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN CMS?

Het grote voordeel is dat je je website up-to-date kan houden. Voor je bedrijf en bezoekers is het natuurlijk aantrekkelijker om op een up-to-date website te surfen. Een ander voordeel is dat het mogelijk is om mensen toegang te geven tot je website, waardoor je de taken kan verdelen onder verschillende personen. Omdat alle rechten makkelijk aan te passen zijn in het controlepaneel van je CMS.

Als laatste komt misschien wel het belangrijkste voordeel aan bod. Je hoeft namelijk voor kleine aanpassingen geen beroep te doen op een webdesigner of programmeur, zelfs zonder technische kennis is het makkelijk om de belangrijkste delen aan te passen op je website.

 

WELKE CMS BESTAAN ER?

Er zijn verschillende bekende Content Management Systems. Denk maar aan Joomla, Typo3, Magento, Drupal, … Zelf ben ik een grote fan van het WordPress CMS.

 

WAAROM WORDPRESS CMS?

Meer dan 30% van de 10 miljoen meest bezochte websites draait op WordPress. Dat is ook niet verwonderlijk. WordPress heeft meerdere voordelen. Het installeren van plugins is makkelijk, vereist bij het onderhouden minder technische kennis en is het veel makkelijker in gebruik dan pakweg Joomla. WordPress doet het ook goed in de zoekmachines, wat betekent dat je website makkelijk wordt gevonden door Google of andere zoekmachines. Hierdoor wordt je website natuurlijk vaker bezocht.

CMS - Content Management Systeem