Een responsieve of responsive website wordt zo opgebouwd dat de website op verschillende schermformaten optimaal te bekijken is. Dit verhoogt de gebruiksvriendelijkheid waardoor bezoekers sneller de informatie vinden die ze zoeken.

 

VROEGER VS NU

Vroeger werden websites enkel bekeken vanop een laptop of desktop, maar tegenwoordig worden websites vanop allerlei verschillende apparaten en formaten bekeken, denk hierbij aan een tablets, smartphones, enz.

Oude of traditionele websites die nog niet responsief zijn. Zijn niet gemaakt om op verschillende toestellen en/of in verschillende formaten te bekijken. Hierdoor oogt de website vaak niet mooi, is de website onhandig in gebruik of worden er bepaalde delen gewoon niet weergeven. Leesbaarheid en bruikbaarheid zijn natuurlijk twee belangrijke vereisten van een website. Daarom is het tegenwoordig van uiterst belang om zeker een responsieve website te hebben.

Wist je dat tegenwoordig gemiddeld 60% van de bezoeken aan je website gebeurt vanop een smartphone? Bij de jongeren tot 25 jaar is dit zelfs 80 a 90%!

MOBIELE VERSIE

Er worden ook regelmatig mobiele versies van websites gemaakt. Hierbij detecteert de website of je via een mobiel apparaat surft. Wanneer je via een mobiel apparaat surft zal de website automatisch worden doorverbonden naar de specifieke, mobiele versie van de website. Voor de gebruiker lijkt dit een prima alternatief, maar voor de webbeheerder geeft dit enorm veel werk extra. In plaats van één website te moeten onderhouden, moet je nu twee websites onderhouden en voorzien van dezelfde content. Een ander nadeel is dat een mobiele versie uitgaat van een gemiddelde resolutie van een mobiel apparaat, dit wilt dus zeggen dat het perfect mogelijk is dat de mobiele website op je smartphone heel mooi oogt, maar op je tablet helemaal niet overzichtelijk of functioneel is.

RESPONSIEVE WEBSITE

De ideale oplossing voor al deze problemen is natuurlijk de responsieve website. Een website die responsief is opgebouwd, zorgt ervoor dat de webpagina’s dynamisch hun uiterlijk en lay-out aanpassen op basis van de specificaties van het apparaat van de bezoeker. Dit brengt extra werk bij het maken en designen van de website, maar is voor de bezoeker veel aangenamer.

responsieve_website